nedjelja, kolovoza 28, 2016

[SINGLE] lecca - My measure





















My measure je 2. singl kojeg je izdala lecca 18.11.2009.

A-strana singla, My measure, je prva pjesma s kojom je lecca počela koračiti u više komercijalne vode sa više mainstream pop zvukom nego njezinim potpisnim dancehall i reggae zvukom. Bržeg je tempa i jedna od njenih "feel good" pjesama koja se ipak razlikuje od njenih ostalih "veselo-ludih" jer prati više stil i zvuk koji se može čuti skoro svugdje i nema onaj potpisni zvuk lecce. Dok ovo definitvno nije moja najdraža pjesma od nje, ili bilo gdje blizu tog statusa, priznajem da je zabavna za slušati, ali ne baš i vrijedna da bude A-strana. Svejedno, najbolji dio pjesme je njezin bridge u kojem lecca izvodi svoje brzo izbacivanje riječi (ne mogu to ni nazvati "repanjem") jer je neizmjerno catchy, no svejedno nije baš dosta da se često želim vraćati na nju. Solidna pjesma od nje, ali ništa posebno. Jedna smiješna stvar je način na koji izgovara "this is my measure" jer zvuči kao "this is my major", ali ništa strašno.

OCJENA PJESME: 6/10

Naravno, b-strana uvijek mora biti neizmjerno bolja od a-strane. 百姫夜行 (Hyaku Hime Yakou; Sto Princeza koje hodaju po noći) je vrsta pjesme koje lecca rijetko kada izda te koje su se do sada pojavljivale kao samo b-strane na njenih 4 singlova. Generalno gledajući nije ništa manje mainstream od prethodne pjesme, ali je tip pjesama koje mi se sviđaju puno više jer je ovo veoma agresivna (možda i najagresivnija?) rap pjesma u njenoj diskografiji sa snažnim hip hop beatovima u pozadini. Točno ta agresivnost, kombinirana sa odličnim riječima i leccinim potpisnim dubokim vokalima i neizmjerno brzim izgovaranjem riječi su razlog zašto ju toliko obožavam. Kao što sam rekla, većina stvari koje sam sada navela nisu ništa novo za leccu, ali ono što je novo je kombinacija agresivnog zvuka i snažnog hip hop stila, a pošto lako padam na takve pjesme nisam trebala ovo slušati više od jednog puta da znam da je na top 5 mjestu mojih najdražih pjesama od nje. Ne znam što da više kažem nego da nema dijela koji nisu catchy ili zabavni, te nema ničega što smanjuje kvalitetu pjesme (osim mastering-a što je sasvim druga priča).

OCJENA PJESME: 20/20

somebody else's guy je mid tempo balada koja počinje lagano sa gitarom te se pretvori u R&B balada zvuk zajedno sa veoma upitnim riječima na samom početku pjesme. Osim toga početka koji zapravo zvuči dosta urnebesno, ovo je zapravo još jedna solidna b-strana (iako, nikako ne dolazi blizu prethodnoj). Refren je veoma dobar i cijela pjesma je lijepi dodatak samom singlu. Iako sa svime time moja je najmanje draga b-strana od nje općenito (nema ih puno, pa onda je lakše izabrati), i mislim da puno govori da je svejedno jako dobra pjesma. Pogotovo mi se sviđa kraj jer se lijepo uklapa i donosi nešto drukčiju kompoziciju od njenih ostalih balada.

OCJENA PJESME: 8/10

Iako mi nikada nije bilo jasno zašto je lecca odjednom počela izdavati singlove, a onda nakon četvrtog odmah prestala - drago mi je da je. Jer svaki singl ima po dvije ili tri b-strane koje su sve ispale kao jedne od njenih najjačih i upečatljivijih pjesama, ironično. Solidan singl, koji sadrži jednu od njenih najboljih pjesama.

OVERALL OCJENA: 9/10

Nema komentara: