subota, siječnja 09, 2016

[ALBUM] Kana Nishino - Love Place





















Love Place je 4. studijski album izvođačice Kana Nishino; izdan 5.9.2012.

Ovaj album se otvara istim načinom kao i svi njeni albumi do sada - sa prologom koji označava cijelu tematiku albuma. *Prologue* ~Welcome~ je divan ulazak u ovaj većinom veseli i pozitivan album. Ima umirujuću ali po osjećaju veoma grandioznu te pozitivnu atmosferu koja vas uvodi u svijet veselih pjesama - te je kao i svi njezini prolozi do sada odlično sastavljen i funkcionira gotovo savršeno kao otvarač albuma. Isto tako iako je kraći od uobičajene pjesme zvuči kao odvojena pjesma koja može stajati sama za sebe a pogotovo se ističe zbog toga što skoro niti jedna pjesma na albumu nema isti osjećaj kao ovaj prolog, ali svejedno paše.

OCJENA PJESME: 20/20


Prva "prava" pjesma sa kojom se susrećemo je 私たち (Watashitachi; Mi) koja je bila izdana kao singl. Ovo je jedna od onih pjesama koju kada ju čujete prvi put zvuči pomalo dosadno i ne kužite što je drugima toliko dobro u njoj, ali onda nakon par slušanja vam klikne i napokon razumijete ljepotu pjesme. Naime, ovo se meni događalo sa dosta njezinih pjesama; pogotovo balada. Dok je pjesma malo sporija balada koja na prvi pogled nema ništa posebno, kasnije vas uhvati ta ljepota koja se krije u jednostavnosti ove pjesme - a to su čari nježnosti i na kraju dubokih osjećaja u koje vas je sposobna povesti kroz svoj refren koje zvuči dosta grandiozno, kao i prolog, što čini ovu pjesmu jedinom na albumu koja je slična do nekog dijela prologu. Osim refrena koji vas eventualno uhvati, sviđa mi se i verse koji zvuči veoma slatko i pomalo čarobno. Jedini pravi problem ove pjesme je to da je jednostavno predugačka za ono što nudi pa na kraju zvuči malo repetitivno. Tema je prijateljstvo (tipa "zauvijek ćemo biti prijateljice što god se dogodilo").

OCJENA PJESME: 8/10

Day 7 je prva upbeat pjesma koja počinje dosta naglo, sa pomalo cheesy riječima (što nije ništa novo, ali u ovom slučaju nije ni toliko loše) i nastavlja se u veoma pozitivnu i ohrabrujuću tematiku. Kao i prethodna pjesma malo je predugačka ali nije nešto što joj se ne može oprostiti, ali isto kao i prethodna pjesma treba ju dosta slušati da se upustite u nju, pogotovo ako ne volite veselije pjesme sa vokalima u kojem je dosta "vikanja". Dok je Kana Nishino odlična vokalistica (ne zezam se - pogledajte njezine koncerte i poslušajte kako sve note gotovo savršeno pjeva), njezini vokali imaju određenu boju koja se meni isprve nije toliko svidjela, i jedna stvar je ta da u dosta pjesama viče što je nekada savršeno ovisno o pjesmi ali nekada zna biti i previše. U Day 7 mi se najviše sviđa verse dijelovi jer su nekako više catchy i zbog glazbe koja ga čini malo zanimljivijim. Refren je veoma snažan no u isto vrijeme nema te nekakve magije u njemu koja bi me privukla pjesmi, iako sama po sebi pjesma jest odlična. Jedini problem je taj što meni osobno "nešto" nedostaje, ali svejedno uživam u njoj.

OCJENA PJESME: 7/10


Upbeat tempo nastavlja se sa GO FOR IT!! koja se otvara snažnim navijačkim vokalima koji su dosta catchy kada jednom prijeđete preko toga koliko je ova pjesma cheesy i preslatkasta. A i baš je to ono što obožavam ovdje - jako je vesela, ohrabrujuća, slatka i snažna pjesma koja je zapravo i jako catchy. Veoma, ali baš veoma podsjeća na njenu pjesmu Believe (koja je izdana kao singl poslije ovog albuma, pa se može reći da me Believe podsjeća na ovu pjesmu) jer su skoro totalno iste ne samo u tematici nego i u aranžmanu - i sigurno će te primijetiti da se otvaraju na dosta slične načine. Oduvijek sam malo više preferirala Believe zbog riječi i boljeg refrena - ali iskreno i ova pjesma ima vlastite čari koje njezina "sestra" nema. Ovdje su riječi o ohrabrivanju - da napokon napravite taj korak, što se u ovoj pjesmi odnosi na zaljubljenost (što ne čudi jer skoro su sve Kanine pjesme o ljubavi). U svakom slučaju ova pjesma ima to nešto u sebi i dobro je izvedena koliko god bi možda preslatka bila za vjerujem dosta ljudi.

OCJENA PJESME: 10/10

Brzi tempo ne popušta sa Be Strong te nas vodi u - očito - još jednu ohrabrujuću pjesmu. Mali minus albumu je to što me ovo ipak podsjeća previše na Day 7, i nekada se zabunim koja je koja dok ih puštam u glavi - pogotovo jer u Day 7 na kraju Kana viče "I wanna be strong!" što je dosta zbunjujuće jer ovdje nailazimo na pjesmu sa baš tim imenom. Ovdje se radi o prelaženju raskida veze sa veoma pozitivnim riječima koji ohrabruju osobu da krene dalje. Iskreno za ovu pjesmu bih mogla napraviti copy/paste recenzije za Day 7 jer su mi pjesme toliko slične i ne mogu ni reći za sigurno koja mi je pjesma bolja od koje. Iako iskreno mislim da ovdje ima malo više snage nego u već spomenutoj pjesmi - ali sve u svemu nemam ništa više za reći osim da je pjesma veoma dobra ali joj nešto ipak nedostaje.

OCJENA PJESME: 7/10

Dok se tempo lagano spušta sa ulazom u drugu pjesmu, još uvijek nismo prekinuli sa veselim i upbeat pjesmama. Happy Half Year! je tek još jedna ohrabrujuća pjesma (što mi se sviđa jer obožavam kada album zapravo prati nekakvu tematiku nego da samo nabacuje pjesme zajedno i to se nazove "albumom", ali naravno svi znamo da se tematika može i treba pratiti malo raznolikijim spektrom osjećaja/žanra/tempa ali svejedno) i kao sve dosada veoma je vesela. Ovo je prva pjesma za koju mogu reći da je gotovo savršena što se tiče skoro svega - trajanja, kompozicije, aranžmana, glazbe i riječi. Ima Azijski štih što se tiče verse-a a to ju čini veoma posebnom. Taj isti verse je jako catchy i baš uvuče slušača i dovede ga sve do refrena koji je stvarno odličan - iako mu nedostaje neke unikatne čari koje su bile prisutne u dijelu prije te zvuči kao dio obične pop pjesme, svejedno je odličan. Ovo je s time jedna od najboljih pjesama na albumu!

OCJENA PJESME: 20/20

Napokon se spuštamo u laganiju baladu Love Song. Dok je ovo dosta lijepa balada, stvarno nema ništa u njoj što iskače i što bi vas zgrabilo dok ju slušate. Preferiram verse dijelove jer je refren baš nekako neinspiriran, ali svejedno zvuči lijepo. Cijela ova pjesma je nešto što je lijepo za čuti tu i tamo, i jer ovaj album nema toliko sporijih balada dobro se uklapa i nekako umiruje album. Više zvuči kao nešto što bih slušala za opuštanje iako ima taj snažan emotivan element koji se proteže kroz cijelo djelo - iako ne radi puno toga za mene.

OCJENA PJESME: 5/10

I sada pravi showtime počinje sa FANTASY, koja nije samo (vjerovatno) najbolja pjesma na albumu, već i jedna od njezinih najboljih ikada! Stvarno bih voljela vidjeti i čuti da više Jpop izvođača pjeva ovakve pjesme. Jednostavno je toliko posebna, i toliko catchy da je to gotovo ludo, i doslovno je prepuna čarolije koju je ne moguće ignorirati. Jedan veliki plus ovoj pjesmi je taj što nije ljubavna na niti jedan način što je dosta rijetko kod Kane. Naime, cijela pjesma je o, kao što ime sugestira; fantazijama, snovima i svemu što nije realno. Zvuči kao neka oda svemu takvome, i totalno odskače od ostatka albuma iako je i sama jako upbeat kao većina. Najiskrenije ovakve pjesme joj pašu više nego većina koju je ikada napisala. Svaka čast, i definitivno ne propustiti ovo djelo!

OCJENA PJESME: 20/20

Is this love? pomalo iznenađuje svojim još drukčijim zvukom od svega u albumu, uključujući i FANTASY. Ovo je u suštini dance/club pjesma koja je također jedna od definitivnih najboljih na albumu, i veoma se ističe jer niti jedna druga nije ovakva. Dok Kana obično uvijek ima jednu ovakvu dance pjesmu na svakom svojem albumu, ova je daleko najbolja od svih koje je izdala do sada (što se albuma tiče; inače ima puno boljih dance pjesama u b-stranama). Ovdje jedina realna žalba može biti to što zvuči dosta repetitivno ali to nije uopće loše ako se uspijete uživjeti u taj infektivan refren koji je prožet sa adiktivnim udaraljkama koje se predivno protežu kroz refren. Zapravo zbog tih detalja i slojeva pjesma najviše sjaji. Još vrijedno spomena je to što ju pogotovo čini zabavnom su Kanine riječi i to pogotovo u verse-u. Cijela pjesma zvuči zaigrano ali i agresivno što mi se jako sviđa - a i riječi kojima uvijek možete pridodati dublje značenje nego ono o čemu zapravo jesu.

OCJENA PJESME: 20/20

Agresivnost i sjaj se prekidaju sa pjesmom Honey koja je jedna od onih sladunjavih, upbeat pop pjesmica kojima Kana nije stranac. Nikada nisam bila veliki obožavatelj ove pjesme jer mislim da u refrenu stvarno nešto nedostaje iako dok ju slušam uvijek imam osjećaj da je pjesma imala puno potencijala jer nekada zna biti zabavna, ali većinom teško ikakve osjećaje potiče u meni. Dobra je za poslušati ovako i nije loša pjesma, iako kao i GO FOR IT!! bi nekima koji ne vole ovakve pjesme bila previše, ali sumnjam da takvi ljudi Kanu slušaju. Ono što me pogotovo iznenadilo ovdje je bridge koji poprima totalno drukčiju atmosferu - no koji čak možda i uništava pjesmu više jer je previše cheesy i ne na baš dobar način, ali mogu razumjeti gdje su krenuli sa ovime.

OCJENA PJESME: 4/10


Sljedeće djelo mijenja sve jer toliko ga volim da to ne mogu opisati. Dok sam prije slušala SAKURA, I love you? nisam razumjela što je drugima tako dobro u ovoj pjesmi, no naravno nakon par slušanja kao da sam pala pod njenu čaroliju - što mi se događa često kada je Kana u pitanju. Ako sam već hvalila udaraljke i kako su ukomponirane u Is this love?, ovdje ću još više jer praktički stvaraju sve što je dobro u pjesmi. Apsolutno najbolji dio je u verse-u kada Kana počne pjevati "kare ga yasashiku hohoemu tabi" - znači kombinacija tih riječi sa glazbom u pozadini me je zgrabila toliko da sumnjam da će me ikada pustiti. Iako je ovo još jedna od pjesama sa brzim tempom na albumu - jedna je od jedinih koja je dosta tužna u riječima jer Kana pjeva o nekome koga ne može zaboraviti iako je sa nekime drugim (naravno, uvijek je nešto ljubavno ako ja Kana u pitanju, haha). Iako tema ne zvuči nekako posebno, način na koji ju Kana pjeva je tako dramatičan (na dobar način), i nekako ova pjesma je ta koja ima u sebi mogućnost da iznese sve vaše intenzivne emocije toliko da je i terapeutična. Inače najbolja pjesma zajedno sa već spomenute dvije.

OCJENA PJESME: 20/20

Ne morate se brinuti jer, stvari se samo poboljšavaju sa たとえ どんなに… (Tatoe Donna ni...; Bez Obzira Koliko...). Ovo je jedna od onih njezinih najljepših balada koju kada ju jednom zavolite više nikada ne možete prestati slušati, voljeti, obožavati. Išla bih toliko daleko da kažem da je ovo jedna od najljepših pjesama u svijetu - jer je toliko snažna, emotivna i ima prelijepe riječi. Naravno, riječi su. opet, o ljubavi ali način na koji su napisane je stvarno uvjerljiv i stvaran, ne znam kako bih to drukčije opisala - ali riječi u ovoj pjesmi su me prve privukle prema njoj. Još jedna stvar koju obožavam ovdje je Kanino pjevanje koje se vjerovatno ne bi svima svidjelo, ali meni ona savršeno prenosi dramatiku i emocije u pjesmi zbog čega ona i je toliko dobra. Ne znam što drugo reći - od dirljivih verse-a, snažnog i upečatljivog refrena i do još upečatljivijeg bridge-a ova pjesma ne prestaje sjajiti. Svaka čast!

OCJENA PJESME: 20/20

Dolazi lijepi prijelaz sa prethodne pjesme na kiss & hug, pjesmu koja je vesela, pozitivna i utješna - te pomalo Božičnog ugođaja. Ima neku laganu i ugodnu atmosferu, i jedna je od definitivno boljih mid-tempo pjesama na albumu. I refren i verse su dosta jaki i dobri, iako pjesma nije toliko "zapamtljiva" za razliku od prethodne dvije pjesme, na primjer, ali u svakom slučaju bila sam jako ugodno iznenađena kada sam ju čula prvi put. Po imenu i po zvuku vuče na love & smile, pjesmu sa njenog to Love albuma, iako mislim da više preferiram tu pjesmu generalno gledajući.

OCJENA PJESME: 9/10

Zadnja pjesma, prije epiloga, je My Place. Malo je posebnija jer Kana prvi put pjeva o svome rodnom gradu a ne o svojim prevladavajućim tematikama. Ima iznadprosječan verse koji su dosta lijepi, i refren kojemu nešto malo nedostaje. Nemam ništa više za reći ovdje jer je pjesma nekako bazična i iskreno razočaravajuća jer su inače skoro sve zadnje pjesme na njenim albumima gotovo savršene.

OCJENA PJESME: 6/10

I naravno epilog zatvara album. *Epilogue* ~Love Place~ je praktički ista pjesma kao i prolog, sa izmjenama tu i tamo, no ne sjaji se ništa manje jer je to ista odlična pjesma i zatvara album na isti odličan način na kojeg ga je i otvorila.

OCJENA PJESME: 20/20

Love Place je jedan stvarno težak album za slušati i naviknuti se na njega, pogotovo na početku - i iako ima toliko različitih ocjena među pjesmama usuđujem se reći da je predivan. Naime, iako neke pjesme odskaču tu i tamo individualno, nema niti jedne za koju bih mogla reći da je totalno dosadna ili neslušljiva. Ovaj album ima posebno mjesto u mojem srcu zbog svih ohrabrujućih pjesama i na to kako u cjelini djeluje na mene. Isto tako jako je lijepo ovaj album slušati kao cjelinu i dobro tako funkcionira zbog čega se odmah penje na mojoj ljestvici - a da ne zaboravim sadrži pak 4 ili možda 5-6 (uključujući prolog) pjesama koje smatram remek djelima.

OVERALL OCJENA: 9/10


Nema komentara: